Hur ser jag om min enkrona från 1968 är ett silvermynt?

Vi har fått flera frågor om värdet på svenska enkronor från 1968. Det var sista året då de tillverkades med silverinnehåll (40% eller 2,8 gram av myntets totala vikt på 7 gram). I termer av rent silvervärde är den 2,8 gram för vissa av dessa mynt.  1968 tillverkades även enkronor  av kopparnickel, vars värde i praktiken (förutom i extrema undantagsfall) är endast 1 krona.  - Hur ser jag skillnad på ett silvermynt från 1968 och på ett kopparnickelmynt från 1968?


Faktum är att det går inte se på myntets glans eller yta - om det är silvrigt eller inte. Mynten av kopparnickel är pläterade med silver så ytan är fortfarande av silver även om det är kopparnickel under ytan. Ett sätt att få reda på om myntet är av silver är föstås att klippa itu det, vilket vi bestämt avråder ifrån. Det finns ett bättre sätt: Vänd myntet på sidan och inspektera kanten. På mynt tillverkade av koppar och nickel finns en rand utmed sidan betående av exponerad koppar.

 

På bilden till vänster har alla mynt en sådan rand och är alltså inte av silver. Ett tips är att placera mynt från senare datum är 1968 jämte mynten från 1968 som referens (sådana som med säkerhet har den aktuella randen av koppar). Med lite övning, ett förstoringsglas, och ljuset från rätt vinkel är det inte så svårt att avgöra.

 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
  • © 2017 Svenska Myntföreningen. All rights reserved.